dimarts, 12 de març del 2013

Anna Frank



El 12 de març de 1945 moria al camp d'extermini de Bergen-Belsen Anna Frank, la nena jueva alemanya mundialment coneguda pel seu diari, El diari d'Anna Frank.
Quan aneu a Amsterdam, us recomano la visita de la casa on va viure i es va amagar la família, un lloc estretíssim. L'Anna va estar-hi amagada dels 13 als 15 anys (1942-44) en aquell petit espai i va escriure el seu famós diari, inacabat. El diari va ser un regal pel seu 13è aniversari.
El 4 d'agost de 1944 són delatats, arrestats i deportats a Auschwitz.
L'any 1947 es publica el seu impressionant diari.


- Fragment:
"El terror regna a la ciutat. Nit i dia, transports incessants d'aquesta pobra gent, proveïda tan sols d'una bossa a l'espatlla i d'una mica de diners. Aquests últims béns els són llevats en el trajecte, segons diuen. Se separa les famílies, agrupant a homes, dones i nens.
Els nens, en tornar de l'escola, ja no troben els seus pares. Les dones, en tornar del mercat, troben les portes segellades i s'adonen que les seves famílies han desaparegut.
També els toca als cristians holandesos: els seus fills són enviats obligatòriament a Alemanya. Tothom té por.
Centenars d'avions volen sobre Holanda per bombardejar i deixen en ruïnes les ciutats alemanyes, i a cada hora, centenars d'homes cauen a Rússia i a l'Àfrica del Nord. Ningú està segur, el món sencer es troba en guerra, i encara que els aliats guanyin la guerra, encara no es veu el final.
Podria seguir durant hores parlant de la misèria ocasionada per la guerra, però això em desanima molt més. No ens queda res més que aguantar i esperar el final d'aquestes desgràcies. Jueus i cristians esperen, el món sencer espera, i molts esperen la mort".






*

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada