divendres, 23 de gener del 2015

Literatura negra en català




Aquest cap de setmana se celebra a Tiana el 3r festival de Novel·la Negra Catalana, una trobada per a autors, lectors i editors: conferències, debats i presentacions de llibres.
El seu director, Sebastià Benassar, diu que Tiana negra va néixer amb el propòsit de contribuir a una visibilitat més gran de la novel·la negra en català i alhora crear «un estímul perquè a poc a poc la novel·la negra en català ocupi més lloc a les llibreries, més lloc als mitjans de comunicació i més lloc al món universitari. És a dir, fer una mica de taca d'oli perquè els autors en català tenguin més reconeixement en tots els aspectes». També destaca que hi ha escriptors consolidats en el gènere com ara Andreu Martín, Margarida Aritzeta, i també ell mateix; una editorial especialitzada,  Llibres del Delicte, i el web (i col·lecció) Crims.cat, a més d'altres propostes editorials també interessants.

El director de Crims.cat, Àlex Martín Escribà, publica a través de l'Editorial Alrevés des de 2011, i també opina que s'ha de potenciar més aquest gènere perquè té un lector fidel, tant d'autors catalans com de traduccions. Totes dues editorials participaran aquest cap de setmana a Tiana. El programa:



Una altra trobada propera amb la literatura negra és la BCNegra que aquest any se celebra del 29 de gener al 7 de febrer, una setmana plena d'activitats al voltant del gènere.

Què passa, doncs? Està de moda el tema com quan tothom escriu novel·la històrica? És un buit literari en llengua catalana que s'ha d'omplir? És una necessitat? Segurament una mica de tot, però sigui el que sigui m'agrada que es dediqui temps i interès al gènere. A mi m'agrada llegir novel·la negra sobretot a l'estiu, deu ser una dèria de les vacances. I he de reconèixer que m'encanta la Patrícia Highsmith i que la meva novel·la preferida és possiblement El tercer home de Graham Greene i la magnífica adaptació que en va fer l'Orson Welles. En llengua catalana trio a Manuel de Pedrolo i la seva boníssima novel·la Joc brut com a preferida.

Per saber-ne més sobre el gènere negre i sobre els autors catalans que el van tractar al llarg dels anys, podeu llegir un article AQUÍ. També en aquest article de Jordi Nopca que va publicar l'Ara l'any 2011 per commemorar el mig segle de novel·la negra catalana.



Fotograma de El tercer home


*

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada