dimecres, 21 de gener del 2015

Novetats literàries: Antologia de Dones de la Generació Beat





Una de les novetats literàries més interessants que ens portarà aquest 2015 en poesia ve de l'editorial Bartleby Editores i es titula Beat Attitude: Antología de Mujeres de la Generación Beat (selecció, traducció i pròleg d'Annalisa Marí). És una edició bilingüe castellà-anglès.

El volum el formen deu veus femenines de la Generació Beat. Moltes de les artistes d'aquesta Generació van ser dones que es van veure obligades a lluitar contra les restriccions de la cultura, de la família i de l'educació de l'època alhora que intentaven desenvolupar el seu talent a l'ombra d'alguns dels escriptors més emblemàtics de la generació. Relegades a un segon o tercer pla per un cànon crític que, encara en els nostres dies, segueix mitificant a les figures masculines del moviment com ara Kerouac, Ginsberg o Burroughs , les escriptores de la Beat Generation no es van limitar a ser simples amants, esposes o amigues dels protagonistes masculins. Elles també van ser escriptores prolífiques que, massa vegades, no van ser prou reconegudes en el seu moment i que, posteriorment, han estat injustament oblidades en els estudis i antologies sobre la Generació Beat.
Una d'aquestes autores és la poeta Lenore Kandel (1932-2009), una de les grans veus poètiques la qual va afirmar: "Quan una societat té por dels seus poetes, és que té por de si mateixa... I una societat que té por de si mateixa és el més proper a l'infern". Per tant, no oblidem tampoc les poetes.
Com a recordatori de la seva mort, l'any 2009 el diari El Mundo va escriure un article molt interessant i recomanable sobre la seva vida i obra que es pot llegir AQUÍ.



Lenore Kandel



*

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada