divendres, 30 de gener del 2015

Qui és Marga Gil






"…Y no me ves… ni sabes que voy yo… pero yo voy… mi mano… en mi otra mano… y tan contenta…
…porque voy a tu lado”.
Marga Gil


Marga Gil Roësset (1908-1932) va ser una dibuixant i escultora excepcional, segurament més coneguda perquè es va suïcidar per amor a J. R. Jiménez als 24 anys. Tanmateix, cal recordar que va ser una il·lustradora precoç i genial, a més d'una excel·lent escultora de pedra i granit (totalment inusual en una dona).
"No ho llegeixis ara", li va dir A Juan Ramón en lliurar-li una carpeta groga on per escrit li revelava el seu amor impossible. Després, va marxar cap a casa, va destruir part de la seva obra escultòrica i es va disparar a la templa. Durant molt temps, el poeta, abatut per la mort de la jove, va intentar publicar el diari que li havia deixat escrit, però no ho va aconseguir i ara, vuitanta-tres anys més tard, l'editorial Fundación Lara comença l'any publicant aquesta tràgica història. El llibre es titula Marga. Edición de Juan Ramón Jiménez i té un pròleg de Carmen Hernández-Pinzón (representant dels hereus de JRJ), un text de Marga Clark, neboda de l'artista, a més d'escrits de JRJ i de la seva dona, Zenobia, sobre Marga Gil.





Per saber més sobre la vida i l'obra d'aquesta dona extraordinària podeu llegir el blog completíssim d'Ana Serrano on repassa amb detall la seva biografia, l'obra, i també inclou fotografies d'ella, de la família, de les escultures que s'han conservat i dels dibuixos. Es diu que un d'aquests dibuixos va inspirar El Petit Príncep ja que comparteixen nombroses similituds i va ser pintat 11 anys abans que el llibre de Saint-Exupéry:


Las cerezas. Tinta xinesa i llapis de colors sobre cartró. 37,5x29,5 cm
Il·lustració del llibre Canciones para niños (I)



Aquests dies, en motiu de la publicació del llibre, s'han escrit de nou diversos articles que parlen tant d'ella com de la seva obra:

- Article de El País, Cultura
- Article a Verne, El País
- Article a El Mundo, Cultura
- Article a ABC, Libros

També es troben referències biogràfiques al blog Amantes de la Historia, o al web Fundación JRJ, entre d'altres textos interessants. Val la pena descobrir aquesta artista especial.


*

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada